torsdag 7 januari 2010

Helstekt kotlett med roast potatoes...

1 kg benfri kotlettrad av gris
6 st vitlöksklyftor
1 tsk salt
svartpeppar ur kvarn
3 msk olivolja
6 skivor bacon

1 kg potatis
salt
svartpeppar ur kvarn
2 st finhackade vitlöksklyftor
eventuellt lite rödvin

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader. Gör små hål i den hela köttbiten med en knivspets. Mosa vitlöksklyftor, salt, peppar och olivolja till en röra (antingen i mortel, matberedare eller med en stavmixer).

2. Tryck ner lite av röran i varje hål i köttet och massera in det som blir över runtom.

3. Vira eventuellt runt några fläskskivor och bind fast dem med steksnöre. Sätt in en stektermometer i köttet.

4. Lägg köttet i en långpanna och låt steka i ugnen i cirka 20 minuter.

5. Skala under tiden potatisen och låt den koka mjuk i saltat vatten (var noga med att den inte blir mosig). Häll av vattnet och dela potatisarna.

6. Sänk sedan värmen i ugnen till 175 grader och låt kotlettraden stå i ungefär 40 minuter till. Lägg potatishalvorna bredvid köttet när cirka 20 minuter återstår. Vänd dem i köttspad och strö över den hackade vitlöken.

7. Ta ut köttet ur ugnen när termometern visar 65 grader och låt det vila i 10 minuter. Lägg upp potatisen i en skål. Vispa ur långpannan med lite vin eller vatten, låt det hela koka upp i en kastrull och krydda skyn med lite salt och peppar.

8. Servera köttet med potatisen, skyn och en sallad. Skär upp köttet vid bordet allteftersom det går åt.

Detta var kvällens middag. Smakade underbart gott. Egen variant på recept från http://www.recept.nu/

Ps. Jag åt tomat och löksallad också. Och bara en portion...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar